14 Ocak 2014

yaz kızım: düştüyse, aya bakarken düşmüş


iki yıl önce dedemi son kez ziyarete gitmiştik. kırk derece sıcak, ramazan. kanserdi. yemek yemek, konuşmak ve yataktan kalkıp yanımızda oturmak için harcadığı güç, bütün gün onu yorgun düşürmeye yetiyordu. kanser olduğunu bilmiyor, ilerlemiş yaşına rağmen yurt dışında tedavi görürse iyileşebileceğini düşünüyordu. neden olmasın elbette ecel gelmezse. ama yoğun bakımdan çıkamadı.

bunları şunu söylemek için anlattım sevgili saklı şehir ve çıkmaz sokaklarım; dedeme sevdiği yemekleri yapıp az da olsa yemesini istediğimizde anneanneme söylediği şeyi: "bir şey istemiyorum, ben, çocukların yüzünü seyredeceğim sadece"
çoluk çocuğa karışır mıyım, onun gibi yüzünü seyrederek huzur bulduğum torunlarım olur mu, herkes gibi önceden bilemiyorum.
bildiğim şey şu ki; dedem gitti ve ondan arta kalan köşeye çekilme boşluğunu devraldım; ben de onun gibi bir köşeye çekildim, elimi eteğimi çektim, elimi çeneme dayadım, mevsimler geçti ve "eteklerimde güneş rengi bir yığın yaprak" ile dünya denen bir gölgeliği seyrediyorum ağlayarak Ahmet abi, haklıydın.
Ay'da kraterlere takılıp düştüm. "dilediğim en güzel hayat / çöplerin içinde rüya aradım" yani "düştümse, aya bakarken düştüm" ben de Cahit abi.

yaz kızım:

"yaşamak deriz -oh, dear- ne kadar tekdüze
 katliamlar ne kötü be birader"

değil mi İsmet abi?


7 yorum:

  1. Allah rahmetiyle muamele etsin.

    YanıtlaSil
  2. amin cümlemize.
    bi dakka, kancule vardı buralarda, puanti, hepsi sen misin :)

    YanıtlaSil
  3. merhaba ben puanti :)
    yalnızca puanti.

    YanıtlaSil
  4. profil fotoğraflarınızla algılarımla oynamayınız küçük hanım :) malum yeterince algı operasyonu mevcut :)

    YanıtlaSil
  5. :) bilemedim efendim.
    yalnızca siyah beyaz fotoğraflara zaafım var.
    ondan mütevellit. E malumunuz kişisel de olmayınca..

    YanıtlaSil
  6. işte o zaaf bende de olduğundan ilk yorumdaki fotoyu kullanan kişiyi hatırladım hemen, fil ötesi hafıza :( tavsiye etmiyorum :(

    YanıtlaSil
  7. bende de var ondan, demiştim ya Allah zeval vermesin..

    YanıtlaSil